event

Movies that Matter

Trouw-middag

Op zaterdag 24 maart kunt u en uw mede Trouw-lezers genieten van twee films, gekozen door de redactie, op het Movies that Matter festival. De exclusieve Trouw-middag start met Guardians of the Earth en eindigt met Aus dem Nichts. Aansluitend Q&A’s met Trouw-redacteur Frank Straver, regisseur Flilip Antoni Malinowski, Trouw-journalist en filmcriticus Remke de Lange en strafrechtadvocaat Bart StapertExclusief voor Trouw-lezers een combiticket voor €15, twee films incl. Q&A's en een consumptie. Zaal 1 in het Filmhuis in Den Haag is exclusief beschikbaar voor Trouw-lezers. 

Zaterdag 24 maart
13.30 uur: Guardians of the Earth
Q&A met regisseur Filip Antoni Malinowski en Trouw-journalist Frank Straver

15.30 uur: Pauze

16.00 uur: Aus dem Nichts van Fatih Akin
Q&A met strafrechtadvocaat Bart Stapert

Gespreksleider van de middag is filmcriticus Remke de Lange.


Film 1: The Guardians of the Earth

Kijkje achter de schermen van de klimaatconferentie in Parijs in 2015. Delegaties uit bijna tweehonderd landen kwamen bijeen om een van de grootste problemen van onze tijd onder handen te nemen: klimaatverandering. Maar hoe bereik je consensus wanneer de belangen per land sterk verschillen?

Het Verdrag van Parijs, dat tot stand kwam tijdens de klimaattop in de Franse hoofdstad in 2015, is een van de grootste mijlpalen in de geschiedenis op het gebied van afspraken rondom duurzaamheid en energieverbruik. Voor het eerst kwamen vertegenwoordigers van 195 landen bijeen om afspraken te maken over het terugdringen van de opwarming van de aarde.

De film geeft ons een bijzonder kijkje achter de schermen van de onderhandelingen, die meer dan eens moeizaam verlopen. De missie van de organisatoren is om zo veel mogelijk landen op één lijn te krijgen, maar politieke, financiële en maatschappelijke belangen zorgen er veelal voor dat deelnemers lijnrecht tegenover elkaar staan. Ondanks de complexiteit lukte het de afgevaardigden om een akkoord te bereiken. Maar wat is dit akkoord waard als deelnemers zich niet aan de afspraken houden?

Q&A
Filip Antoni Malinowski, 
regisseur van de film Guardians of the Earth en Frank Straver, redacteur Energie & Klimaat bij Trouw spreken over klimaatverandering, de klimaattop in Parijs & Bonn, klimaatonderhandelingen en de belangen van verschillende naties.

Moderator: Remke de Lange

 

Film 2: Aus dem Nichts

Katja’s leven stort in als haar man en jonge zoon omkomen bij een bomaanslag. Ze is vastbesloten gerechtigheid te vinden, binnen óf buiten de rechtszaal. Aus dem Nichts – zowel een rechtbankdrama als een wraakverhaal – won de Golden Globe 2018 voor beste buitenlandse film.

Een schokkend verhaal over de zoektocht naar gerechtigheid en wraak. Als haar Koerdische man Nuri en hun jonge zoon Rocco worden vermoord bij een aanval met een spijkerbom in Hamburg, is Katja’s leven verwoest. Terwijl zij rouwt, overlaadt de politie haar met vragen. Was het een terroristische aanslag, was het een criminele afrekening? Waren de daders nazi’s of Turken? Had het iets te maken met Nuri’s vorige leven als drugsdealer?

Wanneer twee verdachten worden opgepakt en de rechtszaak begint, moet Katja de mensen onder ogen komen van wie zij zeker is dat ze haar man en kind hebben vermoord. Katja, indringend gespeeld door Diane Kruger, is vastbesloten gerechtigheid te vinden, binnen óf buiten de rechtszaal. Aus dem Nichts is zowel een rechtbankdrama als een spannend wraakverhaal, en het schokkende einde dreunt nog lang na. De film van de in Duitsland geboren regisseur van Turkse afkomst Fatih Akin (Gegen die WandThe Edge of Heaven) won de Golden Globe 2018 voor beste buitenlandse film.

Q&A
Remke
 de Lange, filmcriticus, spreekt met strafrechtadvocaat Bart Stapert over Aus dem Nichts, de kunst van het pleiten en de omgang met bewijsmateriaal in de rechtszaal. Bart Stapert is strafrechtadvocaat en heeft sinds 2013 zijn eigen kantoor. Stapert treedt op als advocaat in gecompliceerde strafzaken en is gespecialiseerd in internationaal recht. Stapert wordt vaak ingeschakeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken wanneer Nederlanders in het buitenland de doodstraf riskeren. 

 


Movies that Matter festival
Van 23 t/m 31 maart 2018 vindt hét internationale film- en debatfestival over vrede en recht plaats in Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui. Negen dagen lang kun je rond de zeventig spraakmakende speelfilms en documentaires zien in combinatie met verdiepingsprogramma's in de vorm van een inleiding, nagesprek of debat. Daarnaast verken je met VR-cinema onbekend terrein zonder het Spuiplein te verlaten, bezoek je ter plekke exposities en geniet je van dagelijkse muziekoptredens.