event

Anton de Kom-lezing 2019

Anton de Kom (1899 – 1945) streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam in april 1945 om in een Duits concentratiekamp. 

Kathleen Ferrier (Suriname, 1957) woonde tijdens haar jeugd afwisselend in Suriname en NederlandLater woonde zij ook Latijns-Amerika en Azië. In haar lezing, getiteld Breuklijnen en bruggen, gaat zij in op veranderingen die diepe maatschappelijke breuklijnen veroorzaken, zowel nationaal als internationaal, hoe daarop gereageerd wordt en hoe er bruggen geslagen kunnen worden.

Na haar studie Spaans en Portugees in Leiden werkt zij langere tijd in Latijns-Amerika. Van 2002 tot 2012 is zij Tweede Kamerlid voor het CDA, met in haar portefeuille onder meer internationale samenwerking en mensenrechten. Na haar Kamerlidmaatschap verhuist zij naar Hong Kong, waar ze werkt als universitair docent. Ook geeft ze les in Bangladesh en China. Eind 2018 keert Kathleen terug naar Nederland. Ze werkt als gastdocent, bekleedt verschillende bestuursfuncties en is betrokken bij zaken die te maken hebben met internationale betrekkingen. Kathleen leeft en werkt vanuit het principe dat inclusiviteit een meerwaarde is voor iedere samenleving.

De Nederlandse cabaretier en presentator Steven Brunswijk reageert op de lezing.

Steven Brunswijk (Suriname, 1983) debuteerde in het theater in 2012 met het programma Vooroordelen. Al eerder kreeg hij grote bekendheid met zijn filmpje Gewoon betalen op de website Dumpert, dat meer dan 500.000 keer werd bekeken. In 2016 komt hij met zijn eerste tv-programma De Braboneger verkaast bij Avrotros. In 2018 neemt hij deel aan het RTL-5-programma Expeditie Robinson. Momenteel staat Steven in de theaters met zijn voorstelling Van slaaf tot meester.

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van Trouw en het Verzetsmuseum Amsterdam en vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Daarnaast heeft de lezing tot doel het bevorderen van bewustwording en aandacht voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie binnen de Nederlandse samenleving.

Exclusief voor Trouwlezers €5 i.p.v. €10. U heeft geen kortingscode nodig.

Anton de Kom-lezing door Kathleen Ferrier. Co-referent: Steven Brunswijk.

  • Dinsdag 18 juni 2019
  • Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61
  • Aanvang 19.30 uur

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van Trouw en het Verzetsmuseum Amsterdam.